Ett bra inomhusklimat är viktigt för oss svenskar. Vi umgås mycket inomhus, inte minst när vinterkylan drar in. Det finns en hel del saker som påverkar hur trivsamt det kommer bli. Kvaliteten på luften är en avgörande faktor.

Kanske har du själv märkt att det är lätt att bli trött eller rentav lite illamående om inomhusklimatet inte håller måttet. Du vill ha ren luft med rätt luftfuktighet och rätt temperatur. Ett tips är en Nibe f750 från 20grader som kan se till att uppnå en bra balans. Den är även energisnål och gör därmed miljön en tjänst.

Tips för bättre inomhusklimat

Steg ett är att utreda vad som behöver förbättras. Om du ofta känner dig överhettad på sommaren och fryser på vintern är det ett tecken på att ditt hem inte har förmågan att hålla en behaglig temperatur. Känner du att huden ofta blir torr, kanske luftfuktigheten inte är tillräckligt hög. Ett annat mycket vanligt problem hos svenskar är att pollen och andra partiklar letar sig in i hemmen. I så fall kan en luftrenare göra underverk för att rensa bort partiklar och dessutom ge extra skydd mot bakterier, virus och luftföroreningar.

En god idé är att satsa på mer växtlighet. Växter är inte bara vackra och dekorativa, utan de fångar in koldioxid som de omvandlar till nytt syre. Enda nackdelen är att växter kräver en del underhåll, men det uppvägs av fördelarna.

Ett annat gott råd är att se över ventilationen. Under de varmare årstiderna brukar det gå bra att öppna fönster och på så sätt vädra ut den gamla inomhusluften. På vintern blir det dock lätt alldeles för kallt och i så fall får du vädra kort tid. Tänk dock att det är luften utanför bostaden som kommer in, så återigen kan en luftrenare vara klokt. Då filtreras luften och du kan slippa vissa partiklar och luftföroreningar som annars riskerar att ta sig in.