Har du massa friskvårdsbidrag du kan ta ut från din arbetsgivare? Då kan du bland annat köpa gymkort, gå på yoga – och boka in massage. Inte all massage går under friskvård, men du kan fråga din arbetsgivare om vilka typer av massager de skulle tillåta. Har du till exempel ett jobb som kräver tunga lyft och liknande kan det motiveras med att det minskar arbetsskadorna. Har du ett stillasittande jobb är massage bra för att öka blodcirkulationen och lösa knutar.  

Massage är njutning, men vem har sagt att njutning inte är bra för kropp och sinne? Ingen! Få saker är så lätta att motivera att ta ut friskvårdsbidraget med som en massage! Prata med din arbetsgivare om vad som gäller, och hör av dig till https://massagestockholm.se/ och efterfråga en friskvårdsmassage. Studier visar att massage är bra både för blodcirkulation, koncentration men även matsmältning. Men det är också bra vid arbetsskador och för mycket belastning på nacke, rygg och ben.

Det här gäller vid massage och friskvård

För att massage ska vara giltig som friskvård ska den:

  • Vara avsedd att lindra smärta
  • Fungera som stresshantering
  • Kontorsmassage
  • Kroppsmassage

Även massage där naprapat eller kiropraktor ingår, eftersom de är orienterade på just hälsa, välmående och även kompletterande träning. Har du till exempel återkommande nack- eller ryggbesvär? Då kan du besöka en naprapat, som annars tar förhållandevis högt timarvode. Men eftersom du har din friskvård kan alltså din arbetsgivare stå för en del av summan. Här kan du läsa Skatteverkets definitioner som din arbetsgivare kommer utgå ifrån, eftersom arbetsgivaren kan göra skatteavdrag på friskvårdsbidraget. Win win, helt enkelt.

Inte många känner till att massage ingår i friskvårdsbidraget. Även körsång och dans kan ingå, men friskvårdet kan också finansera olika dyrare appar som kan ha rehabiliterande eller stresshanterande funktioner. Vad sägs om ett välgörande bastubad? I Svenska Dagbladet listar de hela den långa listan på vad som räknas som friskvård. Där ingår till och med hypnos! Att massage har många välgörande funktioner är känt sedan urminnes tider. Så att även hundar mår bättre av massage kanske inte är så överraskande, trotsallt?