Vad är det hetaste inom skönhetsbehandlingar just nu? Fillers, botox och laser tävlar alla om att vara de populäraste behandlingarna och samtliga har blivit så pass snabba och effektiva att den nya trenden kanske inte handlar så mycket om behandlingsmetod – utan mer hur snabb den är.

90-talet präglades mycket av fettsugningar, bröstinplantat och andra metoder som på olika sätt skapades kirurgiskt. Idag är det tvärtom de ”lättare” behandlingarna som efterfrågas, och det ska gärna gå under en kvart så man hinner göra det under lunchrasten. Lifetime Clinic är grymma på fillers och andra typer av behandlingar och har själv noterat en ökad efterfrågan på just de ”kirurgilösa” ingreppen.

Det kallas ”lunchtime facelift”

Lunchtime facelift, eller lunchtime botox, är ett fenomen som har präglat framför allt de amerikanska och brittiska livsstilsmagasinen i år. Det talas hett om detta fenomen och huruvida det är här för att stanna, vad det avspeglar för typ av samhälle och varför vi är så intresserade av att göra tillfälliga och snabba korrigeringar på våra kroppar (framför allt ansikten). The Telegraph, Dazed Magazine och Mirror är alla upptagna vid fenomenet och spekulerar i de senaste kosmetiska trenderna.

När vi för några år sedan passade på att göra ett bankärende, gå till frisören eller gjorde en lättare manikyr på vår lunchrast (eller, ägnade oss åt att faktiskt äta lunch?) är det idag en helt annan femma. Idag ser vi på botox och fillers som en slags välgörande behandling, snarare än en skönhetsbehandling. Det är helt enkelt ett sätt vi motiverar balans och stabilitet i livet, att unna oss lite tid till oss själva och våra kroppar. Dessutom är det många som uppskattar att behandlingarna inte är ”livsavgörande”, utan att de alla lägger sig efter en viss period och går att fylla på – kanske under lunchrasten nästa gång också? Det som talar för dessa behandlingar är givetvis också att de inte kräver någon smärtlindring. De flesta genomgår en fillerbehandling utan smärtlindring och går sedan tillbaka och jobbar.

Detta vill vi fylla

Så 90-talets fake-magmuskler, stora silikonbröst och fettsugda midjor verkar helt enkelt ha fått en folkligare variant. Istället vill vi fylla läppar, kindben och en och annan kråkspark runt ögon och mun. Detta kan göras med olika varianter av enklare ingrepp som inte kräver narkos, smärtstillande, konvalescens och liknande. Du kan helt enkelt gå till kliniken, få dina läppar fyllda med fillers och sedan återgå till vardagen – knappt som någonting hade hänt. Kanske är det just denna bekvämlighet som har gjort detta fenomen med ”lunchtime facelift” så populärt. Och om man får agera lite spådam så är det nog här för att stanna. Ju säkrare ingreppen blir, ju fler kommer vilja prova dem eftersom de inte sitter i för evigt. Det är helt enkelt ett sätt att leka med sitt ansiktes konturer, och fyller i princip samma funktion som smink om inte annat.

Vad blir det för dig? En lunchlåda, shoppingtur på stan – eller kanske ett lättare ansiktslyft som inte kräver smärtstillande och narkos? Vi är alla fria att välja själva, eller hur?