Många hör av sig och frågar om det stämmer att personer med mörk hy inte kan genomgå laserbehandlingar för att till exempel ta bort hår, rynkor eller pigmentfläckar. Det stämmer att mörk hy är känslig, men det finns kliniker som anpassar sina behandlingar efter din hudtyp. Viktigt att komma ihåg att man bör vända sig till en specialiserad klinik som är van vid att arbeta med olika nyanser, eftersom det förekommer kliniker som bara är vana vid att bearbeta ljus hy.

Inom kort kommer kliniken Inskinity.se att lansera sin nya hemsida, och på deras klinik specialiserar man sig på alla hudtyper vilket är minst sagt ovanligt i en annars ganska vit bransch. Mörka nyanser på huden kan få andra typer av problem och behöver också behandlas på särskilda sätt för att komma åt det man vill bearbeta, och Inskinity utmanar den normen genom att göra en hudanalys och skräddarsy behandlingen helt efter dig som kund.

Mörk hy och rynkor?

En vanlig fråga som många ställer är om det är sant att ljus hy åldras snabbare än mörk. Detta stämmer faktiskt. Mörk hy är bättre rustad mot solens UV-ljus, vilket gör att man brukar beräkna att mörk hy har en ”inbyggd solskyddsfaktor” på runt 13, medan en vit hy har jämförelsevis ungefär 3. Den mörka huden har större andel melanin i sig, vilket skapar ett skyddande lager i överhuden. Den ljusa huden drabbas ofta av rynkor i och med för mycket solexponering, eftersom hudens celler och fibrer skadas då – och detta sker inte i samma utsträckning på mörk hy.

Men! Bara för att en mörk hy har mer melanin behöver det inte betyda att den inte behöver skyddas. Tvärtom är mörk hy känslig på andra sätt än ljus. Dessutom är det i slutändan dina gener som avgör när de första rynkorna dyker upp. Läs mer om det här i Illustrerad Vetenskap.

Laserbehandling på mörk hy?

Det finns en allmän uppfattning om att laserbehandlingar helt bör undvikas av personer med mörk hy. Men det här är lång ifrån sant. Det hela handlar om vilket spektra du använder på lasern, vad det är du vill behandla och hur intensiv behandlingen är. Men det stämmer att en okunnig klinik som inte specialiserar sig på det breda spektrat av alla hudtyper faktiskt kan göra att den mörka huden blir missfärgad av laser och andra typer av behandlingar mot olika godartade hudproblem (här kan du till exempel läsa om en kvinna som definitivt fått fel behandling och som borde ha fått hjälp av proffs istället). Därför är det jätteviktigt att vända sig till en klinik som har certifierad personal och som dessutom är vana vid att jobba med alla typer av hudar!

Mörk hy är idag förbisett på många kliniker och även inom skönhetsindustrin. Många upplever till exempel att det är svårt att hitta foundations i mörka nyanser. Tar du en titt på vilka färger som plåstren på ditt apotek har kommer du också inse att man utgår från att personen har ljus hy när man skriver att plåstret är ”hudfärgat”. Idag är det här ett ämne för debatt som många tar upp som ett förtryck inom skönhetsindustrin, men det är många som arbetar för att ändra denna norm.