Morötter, kålrot och palsternacka – fantastiska råvaror som kan göra underverk både för kroppen, miljön och plånboken. Inte minst under hösten och vintern. Alla fördelar man önskar helt enkelt! 

I Sverige är vi bortskämda med att kunna äta närodlade rotfrukter i stort sett året runt. Även svenskodlade vanliga grönsaker som tomat och gurka kan vi få under årets andra hälft. Att köpa sådant som är i säsong just nu är bra både för miljön och plånboken. Istället för att köpa din sallad från Sydeuropa eller något av våra grannländer bör du alltid försöka köpa det som är odlat i Sverige. Lyckas du pricka in dina favoritgrönsaker under den säsong som de växer som bäst i Sverige kan du räkna med ett billigare pris och ett köp som gör ett minimalt avtryck på miljön.

Hösten är rotfrukternas tid

Inte nog med att rotfrukter är sanslöst gott, de är nyttiga som bara den också! Att vi nu blir bortskämda med svenska rotfrukter till löjligt bra priser i butikerna gör saken ännu bättre. Ännu en faktor som talar för att börja köpa mer rotfrukter är det faktum att man kan äta nästan hur mycket som helst utan att lägga på sig i vikt. Lyssnar man på Fredrik Paulún som är näringsfysiolog kan det till och med vara så att det snabbar på fettförbränningen. Jag säger bara en sak – hej rotfrukter, hej höst!