Ordet sommarplåga syftar på en kortvarig hitlåt som spelas under sommaren och sedan oftast dör. Den kan dock göra comeback när det gått tillräckligt lång tid sedan sist. Då kan den till och med bli kultförklarad och plötsligt dansar alla till en låt som tidigare var otänkbar.
Det finns ett stort behov av att fira sommaren i den här delen av världen. Under juni månad blir det ju aldrig mörkt, knappt ens i juli. Om turen är framme regnar det heller inte så mycket, och det går att ha magtröja för den som tillhör rätt ålderskategori. Det uppdämda behovet av att explodera av sommarglädje gör att en del låtar som det skulle fnysas åt i november är förlåtna och blommar ut lagom till midsommar. Och efter semestrarna kan sommarkänslan övervintra till nästa år.
Sommartider – ja tack!
Svenskarna har sin favoritsommarlåt klar: Gyllene Tiders ”Sommartider.” Enligt en artikel i Aftonbladet är låten oslagbar på första plats. Under sommaren lyssnas det också mer på vissa genrer än under resten av året. Inte otippat ligger reggae på silverplats. De som lyssnar på reggae under vinterhalvåret (och kan ange fler artister än Inner Circle och Bob Marley) är lätträknade.
Musik är ett mänskligt behov. Det finns aktuell forskning om hur hjärnan påverkas av musik. Tack vare bra teknik, som bluetooth högtalare, kan vi njuta av våra favoritlåtar trådlöst, var som helst. Att dela musiken med andra i omgivningen (såvida de inte har lurar på sig för att slippa höra ”Sommartider”.) Det blir enkelt att få bra ljud utomhus, t ex på altanen när grillen värms upp. Den största fördelen är att musiken är delbar från mobilen, från surfplattan eller datorn.
Somrar i brons och blått
Sommarplågor kan också sägas förena på ett sätt. Den klassiska VM-låten med GES från 1994 fick hela landet att koka av fotbollsfeber i kombination med en ovanligt het sommar. Många har hoppat i takt på stadsfestivalerna till allt från Idol-vinnare till Thomas Ruziak. Men när det verkligen gäller handlar texterna (och känslorna)om den svenska naturen: ”Sol, vind och vatten”. ”Dina färger var blå”. ”Sommarnatt”. ”Sommaren är kort”. ”En dag på stranden”. ”Vågorna”. Några vill ha tropisk hetta, som förra året, trots att sådant väder kan ge kort stubin enligt vissa forskare.
Sommarplågan kommer nog att få hänga med – det är ju bara sommar en kort, kort stund.